06 - 2379 1671 (voor melding overlijden 24/7 bereikbaar) info@patriciaherni.nl

“Wat doen we met de as?” Dit is een vraag die meestal gesteld wordt als mijn werk erop zit. Maar ik volg ook deze ontwikkelingen op de voet en kan je desgevraagd natuurlijk op weg helpen.

Wie mij een beetje kent, weet dat ik altijd op zoek ga naar een bestemming die past bij de overledene en de nabestaanden. Ook voor het bewaren van de as zijn er gangbare keuzes. In ieder geval moet de as van de overledene minstens 1 maand in het crematorium blijven. Daarna neem je de asbus mee en is er verrassend veel meer mogelijk dan de keuze tussen thuis bewaren, bijzetten op een speciale plaats of uitstrooien op het strooiveld bij het crematorium of een begraafplaats.

Urnen

Wil je de as bewaren of vervoeren, dan zul je wellicht een speciale urn kiezen, waarin de asbus geheel of gedeeltelijk wordt geleegd. Het standaard aanbod is enorm, maar steeds vaker – en zeker als het overlijden niet onverwachts komt – kan een urn naar eigen inzicht van de overledene ontworpen worden. Kunstenaars zijn in de regel zeer behulpzaam om een ambachtelijk gemaakte urn te personaliseren. Denk aan versieringen met speciale steentjes, gravures of geliefde ornamentjes, zoals bijvoorbeeld vlinders, veertjes of bloemen.

Juwelen

Goud- en zilversmeden blijken graag een creatieve invulling te geven aan een bijzondere bewaarplaats voor de as, zoals in hangers of armbanden. Zo zag ik al een combinatie van trouwringen waarin de as werd verwerkt, maar ook medaillons met een gravure van de geliefde vind ik een mooie keuze. Een gedecoreerd kokertje is een goede optie, zeker als meerdere familieleden een persoonlijk aandenken aan de overledene willen hebben.
Een onderhuids sieraad is het verwerken van de as in een tatoeage. Dan kunnen verschillende nabestaanden natuurlijk een eigen design (of volledig andere bestemming) kiezen.

Uitstrooien

Steeds vaker wordt enige tijd na het overlijden een speciale herdenkingsceremonie gehouden, vooral indien het lichaam is ‘nagelaten aan de wetenschap’ en een fysieke herinnering ontbreekt. In dat geval kunnen bijvoorbeeld bloemblaadjes of zaden worden uitgestrooid. Voor het uitstrooien van de as bieden verschillende reders een speciale ceremonie vanaf een schip aan. Op een rivier in de buurt van de geboorte- of laatste woonplaats of op open zee vanaf een geliefde badplaats.

Urnbootje

Je kunt ook kiezen voor een zogenaamd as- of urnbootje, waarmee je zelf een moment kunt kiezen voor het allerlaatste afscheid. Het formaat is afhankelijk van de bestemming (een rustig riviertje of volle zee), maar het bootje drijft zo’n 15 minuten om daarna rustig onder water te verdwijnen. Een liefdevolle ceremonie voor dat allerlaatste samenzijn.

Liever de lucht in?

Ook volkszanger André Hazes had een laatste wens. Zijn as is met tien vuurpijlen de lucht ingeschoten vanaf het strand van Hoek van Holland.

Patricia Herni is zelfstandig uitvaartbegeleider en werkt onafhankelijk van verzekeraars of polisvoorwaarden. Inkopen worden transparant en zonder opslag doorberekend, conform vooraf overeengekomen offerte. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek over jouw wensen en mogelijkheden. Dat is een prachtig geschenk voor je geliefde achterblijvers.