06 - 2379 1671 (voor melding overlijden 24/7 bereikbaar) info@patriciaherni.nl

Uitvaart en duurzaam

Bij het organiseren van een uitvaart zijn veel keuzes te maken. Ook hier zijn groene en duurzame keuzes mogelijk. Het is niet altijd makkelijk om de duurzame mogelijkheden te vinden, maar ik vind het een uitdaging om daarin naar alle mogelijkheden te zoeken.

 

 • Waar nu de grootste winst te behalen valt op het gebied van duurzaamheid is het vervoer van de bezoekers van een uitvaart. Mogelijk kun je een keus maken waardoor de bezoekers zich niet meer per auto verplaatsen. Of plan het afscheid van de overledene voorafgaand aan de uitvaart op een per OV bereikbare locatie. 
 • Wij kennen een traditie van veel bloemen bij een uitvaart. Niet de meest duurzame traditie die er is aangezien veel bloemen vanuit de hele wereld ingevlogen worden. Bovendien wordt er vaak ook maar kort van genoten. Een duurzamere keuze is om de bezoekers te vragen één bloem mee te nemen. Verzamel die in een mooie vaas zodat ze met de naasten mee naar huis kunnen. Of laat de bezoekers de bloem in een bloemenband rond de kist of mand steken. Had de overledenen niet veel met bloemen dan kun je overwegen de bezoekers te vragen een donatie aan een goed doel te doen in plaats van bloemen mee te brengen.
 • Gelukkig wordt ook steeds minder gebruik gemaakt van de kist van spaanplaat. Bij de productie van een kist van spaanplaat worden schadelijke stoffen gebruikt. Kies liever voor een massief houten kist van een houtsoort uit Nederland of een mand gemaakt van wilgentenen.
 • Bij de koffietafel, borrel of after-party kun je ook bij de catering duurzame keuzes maken. Iedere cateraar kan tegenwoordig vegetarische en vaak ook vegan opties aanbieden.
 • Ook de keuze voor cremeren boven begraven is een duurzamere keuze. Zeker gezien de beperkte ruimte in Nederland en het diep in de grond begraven zie je dat de kosten voor begraven enorm stijgen. Crematie is steeds vaker de keuze. De duurzaamheid hier zit in het feit dat er inmiddels ook crematoria zijn die een elektrisch oven hebben. Hopelijk volgen er snel meer. En kies bij de keuze van de kleding van de overledene voor natuurlijke materialen zoals katoen of zijde en vermijd synthetische materialen zoals panty’s.
 • Wist je dat er zelfs steeds meer elektrische rouwauto’s zijn? Of misschien sluit een rouwkoets met paarden wel aan bij de wens.

Werkgebied

Ik woon in Hoofddorp.
Mijn werkgebied o.a.:

 • Amstelveen
 • Amsterdam
 • Bollenstreek
 • Haarlem
 • Haarlemmermeer

Nieuwsbrief

In mijn nieuwsbrief neem ik je mee in de mogelijkheden die er zijn om een afscheid te organiseren dat past bij jouw dierbare. Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hieronder aan. 

Contact

Patricia Herni uitvaartbegeleiding
Telefoon: 06 - 2379 1671
E-mail: info@patriciaherni.nl

KvK: 34326499

Eerlijke uitvaarten

Eerlijk en financieel transparant werken is voor mij een vanzelfsprekendheid. Daarom ben aangesloten bij het platform Eerlijke Uitvaarten.