06 - 2379 1671 (voor melding overlijden 24/7 bereikbaar) info@patriciaherni.nl

Laatst was ik op een netwerkbijeenkomst. Toen ik mij voorstelde aan een andere onderneemster zei zij enigszins verbaasd tegen mij “oh, jij bent een kleurrijke uitvaartbegeleider!” Ik schoot er een beetje van in de lach. Ik droeg mijn favoriete, comfortabele rode jasje op een nette spijkerbroek. Blijkbaar verwachten sommige mensen dat een uitvaartbegeleider dag en nacht in het zwart, of nog erger, in zo’n pinguïnpak loopt.

Mijn kleding op een gewone werkdag en op de dag van de uitvaart

Naar mijn mening is er een groot verschil in mijn kledingkeuze tussen de dag van de uitvaart en de overige dagen van mijn werkweek. Als ik op huisbezoek ga, draag ik graag iets wat comfortabel zit en ‘zacht’ is. Zodat ik vriendelijk en toegankelijk over kom. Dat vind ik belangrijk, want als de nabestaanden zich op hun gemak voelen bij mij, komen we makkelijker tot de kern van de wensen.

Tijdens de dag van de uitvaart kleed ik mij natuurlijk altijd met bijzondere zorg. Ik loop al een aantal dagen mee met de familie en weet wat voor hen de juiste ‘dresscode’ voor tijdens de uitvaart is. Hieraan pas ik mij aan. Dat kan mijn comfortabele blauwe pak zijn met een mooie blouse. Maar als de familie in nagedachtenis aan de overledene allemaal in een lichte spijkerbroek met wit overhemd komt pas ik mij daar in overleg op aan. Dat kan ook een spijkerbroek met witte blouse zijn, maar kan ook mijn blauwe pak met witte sneakers zijn.

En als ik thuis ben en niks hoeft, draag ik vaak, zoals mijn zoon het noemt, een ‘luitrui’ 😊

Dresscode

Steeds vaker kom ik gelukkig op de uitnodiging voor de uitvaart een dresscode tegen. Bijvoorbeeld: ‘Kom als je (kleurrijke) zelf’, of ‘Anneke was gek op rood. Ze zou het fijn vinden als je je kleding hierop aanpast’. De tijd van alleen maar zwart en grijs op een uitvaart is gelukkig voorbij. Ieder geeft er zijn eigen invulling aan, waarbij zwart of een donkere kleur natuurlijk ook goed kan. Met een mooie twist doe je de overledene ook eer aan.

Mijn tip: als je je bewust kleedt voor een uitvaart – en dat kan voor iedereen anders zijn – is het altijd goed.

Kleurrijke aanpak

Naast mijn kleurrijke outfit heb ik ook een kleurrijke aanpak als het aankomt op de organisatie van een uitvaart. Ik zal altijd mijn uiterste best doen om boven tafel te krijgen hoe iemand was. Hiermee kunnen we een passend afscheid organiseren. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de ceremonie op een alternatieve locatie dan een uitvaartlocatie plaatsvindt. Laatst heb ik zelfs een ceremonie in de aula van een middelbare school georganiseerd! Of misschien is er een specifieke wens betreffende het rouwvervoer. Hier ben je namelijk helemaal vrij in. Je kunt zelfs een eigen auto gebruiken als deze groot genoeg is. Of wat dacht je van een rouwmini, een elektrische rouwauto of toch een traditionele koets?

En wat betreft kleur: ik hoop dat de overledene zijn of haar favoriete kledingstuk draagt. En mocht er een favoriete kleur zijn, dan kunnen bijvoorbeeld de bloemen, de rouwkaart of de rouwauto ook in die kleur.

Wil je eens van gedachten wisselen hierover? Maak een afspraak voor een kennismaking. Ik neem graag de tijd om jouw wensen te bespreken.