06 - 2379 1671 (voor melding overlijden 24/7 bereikbaar) info@patriciaherni.nl

Vorige week hoorde ik ‘m weer voor het eerst. De zingende merel in onze tuin. Weliswaar nog afgewisseld door winterse buien maar voor mij is dit hèt signaal dat de lente in aantocht is. Een heerlijk moment, want het eerst kopje koffie in de tuin lijkt niet meer ver weg. Ik kijk daar altijd zo naar uit!

Als een van jouw ouders oud of ziek is, is die nieuwe lente helemaal een feestje. In de winter sterven er altijd meer mensen dan gemiddeld en dit jaar waren de sterftecijfers helemaal hoog. Wat fijn dat je moeder er nog is en jullie nog mooie momenten samen kunnen hebben! Samen met de kleinkinderen nog een keer naar de dierentuin, een lekkere lunch op een terras, of misschien nog wel een weekendje weg met de familie. Geniet daar vooral zoveel mogelijk van!

Als de merel volgend jaar niet terug komt

Volgend jaar komt de merel vast weer terug in mijn tuin. Mooi dat de natuur dit zo geregeld heeft. Was het ook maar zo vanzelfsprekend dat je moeder er, als volgend jaar de lente aanbreekt, ook nog is – terwijl je je realiseert dat dit elk jaar minder vanzelfsprekend wordt. Met dit in het achterhoofd is het nu bij uitstek het moment om in gesprek te gaan met je ouders over hun wensen voor hun uitvaart. Vind je het moeilijk om dit gesprek aan te gaan? Of durf jij wel maar gaan je ouders het uit de weg? Niet zo gek. Niemand wil over zijn eigen einde denken of spreken want dan komt het wel erg dichtbij.

Vragen die je bijvoorbeeld kunt stellen zijn:

  • Als je er niet meer bent, hoe zou jij ’t dan willen? Het maakt het ons makkelijker als we dat weten.
  • Wil je dat iedereen je bekijkt in al je kwetsbaarheid?
  • Wil je een bijeenkomst in een aula met foto’s en muziek?

Of wil je liever:

  • In de natuur begraven worden?
  • Een afscheid met een klein groepje intimi en met lekker eten?
  • Met de bakfiets naar het crematorium, zoals je vroeger het hele dorp door reed?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Er is geen spreekwoord zo toepasselijk als dit als het gaat over de organisatie van een uitvaart. En omdat de uitvaartweek kort en heftig is, is die voorbereiding in de vorm van een voorgesprek echt heel fijn voor de nabestaanden. En vaak hoor ik ook terug dat als het gesprek over de uitvaartwensen eenmaal op gang is, dit voor alle partijen heel fijn en waardevol is. Het wordt vaak een warm gesprek over het leven, waaraan je liefdevol kunt terugdenken als het onontkoombare moment komt. Want dat komt, zo zeker als er volgend jaar weer een voorjaar aanbreekt.

Wil je weten wat er allemaal mogelijk is? Neem contact met mij op om te sparren of om een vrijblijvend voorgesprek te plannen.