06 - 2379 1671 (voor melding overlijden 24/7 bereikbaar) info@patriciaherni.nl

Inmiddels ben ik al een poosje actief als uitvaarbegeleider. Wat mij opvalt is dat ik keer op keer iets nieuws lijk te vertellen als ik zeg dat je altijd vrij bent in de keuze wie je als uitvaartbegeleider wilt hebben. Logisch voor de mensen die geen uitvaartverzekering hebben. Maar ook als je wel een uitvaartverzekering hebt is het een groot misverstand dat je als eerste de uitvaartverzekeraar op de hoogte moet stellen van een overlijden.

‘Ik zou geloof ik als eerste de verzekering bellen’

Nederland is echt een verzekeringsland. We verzekeren ons vaak voor veel dingen. Een uitvaartverzekering was en is in veel families iets wat je mee kreeg van je ouders. In de vorm van een kapitaalverzekering of een naturaverzekering. Ik merk dat we vaak niet weten welke van deze verzekeringen iemand heeft afgesloten.

  • Zoals het woord al zegt ontvang je bij een kapitaalverzekering een vast bedrag dat besteed kan worden aan de uitvaart.
  • Bij een naturaverzekering word je ontzorgd zoals de verzekeraar zegt. Je kunt dan van een vast pakket aan diensten gebruik maken. Wil je een andere keus maken dan worden hiervoor extra kosten in rekening gebracht.

In beide gevallen kun je zelf je uitvaartbegeleider uitkiezen. Bij de naturaverzekering is dit iets lastiger. Als je niet van de voorgeschreven diensten gebruik wilt maken omdat het niet passend is bij jouw dierbare, ook dan zijn er toch voldoende mogelijkheden.

‘Kan ik de kosten van jouw dienstverlening declareren bij de verzekering?’

Deze vraag kreeg ik onlangs. Dit is niet helemaal hoe het werkt. Je hoeft namelijk niet te declareren bij de verzekering. Als je een kapitaalverzekering hebt, dan wordt de uitkering aangevraagd. In mijn dienstverlening is het aanvragen van deze uitkering als service opgenomen. Nadat we een planning hebben besproken, maak ik een kostenbegroting. Ik bereken een vooraf besproken tarief. Daarnaast reken ik alle kosten voor andere keuzes en diensten 1 op 1 door. Daardoor heb ik er geen baat bij welke keuzes gemaakt worden en kan ik onafhankelijk adviseren. Bij de eindafrekening breng ik dan het uitgekeerde verzekeringsbedrag in mindering op de eindfactuur. En als er nog geld over is, dan betaal ik dit uit aan de nabestaanden.

Andere tijden

Vroeger was sleutelwoord bij een uitvaart ‘ontzorgen’. Uitvaarten werden vaak op een traditionele manier georganiseerd. Maar tegenwoordig is er veel meer mogelijk. Er is voldoende ruimte om persoonlijke keuzes te maken die bij iemands levenswijze passen. Meer hierover in een volgend blog!

Wil je eerst eens sparren hierover? Maak een afspraak voor een kennismaking. Ik neem graag de tijd om jouw wensen te bespreken. 

Hartelijke groet!