06 - 2379 1671 (voor melding overlijden 24/7 bereikbaar) info@patriciaherni.nl

Ik heb een vak waarin ik mij geen fouten kan permitteren. Afscheid nemen kun je maar 1 keer doen, dus het moet allemaal goed gaan. Gelukkig hou ik zelf heel erg van structuur, dus een gedetailleerd draaiboek is gedurende de uitvaartweek mijn houvast.

Maar we blijven allemaal mensen, dus natuurlijk gaat er ook op een uitvaartdag wel eens iets niet goed. Ik zal dat dan zo goed mogelijk proberen op te lossen. Het allerbelangrijkste op de dag van uitvaart is dat de familie zich alleen maar bezig hoeft te houden met het afscheid. Ik zal er dan ook alles aan doen om ieder plooitje achter de schermen glad te strijken.

Foutje bedankt

De ene keer is dat makkelijker dan de andere keer. Zo werd een keer op een uitvaart als eerste het muziekstuk dat als derde gepland was gestart. Uiteraard had degene die de muziek bediende het gedetailleerde draaiboek met de juiste volgorde, maar toch ging het fout. Daar valt dan niet echt wat aan te veranderen op het moment zelf. Gelukkig vond de familie het geen probleem en de belangstellenden wisten niet dat er iets fout ging.

Of die keer dat er een verkeerde overledene onderweg was. Ik bel vooraf altijd even met de chauffeur van de rouwauto om te checken of hij op tijd is. Zo ook in dit geval, hij was onderweg en zou 5 minuten voor de geplande tijd arriveren. Totdat ik een telefoontje kreeg dat ze bij het uitvaartcentrum waar meneer vandaan kwam erachter waren gekomen dat ze de verkeerde persoon hadden meegegeven. Snel werd contact opgenomen met de chauffeur en hij zou rechtsomkeert maken om het op te lossen. De familie die inmiddels al aanwezig was heb ik verteld dat er wat oponthoud was onderweg (wat ook de waarheid was). Om 5 over een, ruim op tijd, was de juiste overledene op locatie. Pfff… het was weer gelukt.

Het blijft mensenwerk

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Zo ook in de uitvaartbranche. Voor mij is het de kunst om een zo volledig mogelijk draaiboek te maken en alles tot in de details te benoemen en te checken. Dit draaiboek deel ik met iedereen die een taak heeft zodat ze weten wat en wanneer ze wat moeten doen.

En op de uitvaartdag zelf heb ik een box met spullen bij me zodat ik op van alles voorbereid ben. Kaarsen, aansteker, antislipmatjes voor de bloemen, een ezeltje voor de foto op de kist en zo verder.

En mocht er toch iets doorheen slippen zoals de verkeerde muziek die ik noemde, dan heeft de familie vaak begrip. Het blijft tenslotte mensenwerk.